Workout Wednesday: check your motives

Ik beweeg omdat mijn lichaam dat nodig heeft

Nog niet zo lang geleden las ik een inspirerend artikel over sporten en bewegen. Ik heb al vaker laten doorschemeren dat sporten niet iets is dat bij mij vanzelf gaat. Ik moet me er altijd even toe zetten. Als ik eenmaal in mijn yogaklasje sta of ik ben aan het hardlopen in het park, dan vind ik het heerlijk en ben ik blij dat ik de stap genomen heb. Maar op de een of andere manier ga ik, voordat ik begin, altijd even door een lichte weerstand. Maar die weerstand wordt steeds minder omdat mijn motieven om te bewegen steeds zuiverder worden.

Een aantal jaar geleden kon ik super kritisch voor de spiegel staan. Elk putje op mijn dijen en elk plooitje vel of vet werd onder een vergrootglas gelegd. Of we nu willen of niet, wij vrouwen (en ook steeds meer mannen) hebben toch een enigszins verwrongen schoonheidsideaal. Dagelijks worden we geconfronteerd met duizenden beelden en op veel van die beelden staan de meest prachtige halfnaakte mensen: ronde billen, platte buiken en mooi gespierde armen in een strak en stralend vel. En ook al weten we dat deze beelden negen van de tien keer zijn gemanipuleerd, we slaan ze onbewust toch op en vergelijken onszelf daarmee. En dus gaan we naar de sportschool. We hangen aan apparaten, rennen ons drie slagen in de rondte en staan de volgende ochtend op met verschrikkelijke spierpijn. Want we willen net zulke billen als Beyonce en net zo’n platte buik als Gwyneth Paltrow.

En zo heb ik in het verre verleden ook menig uurtje verbeten in de sportschool gestaan. Super fanatiek ging ik dan te werk. Drie, vier keer in de week stond ik me als een malloot in het zweet te werken. Maar volhouden deed ik het nooit; na een aantal weken kon ik het niet meer opbrengen om te gaan. En dat kwam omdat mijn motieven niet zuiver waren. Ik haalde er geen vreugde uit. Ik sportte omdat ik niet blij was met mijn lijf. Ik wilde het veranderen in een ander lichaam dat niet van mij was. En daar zit de crux.

Beweging is niet voor niets een van de pijlers van mijn programma. We hebben allemaal beweging nodig, onze lichamen zijn ervoor gemaakt. Maar als je het doet om de verkeerde redenen, dan heeft het niet zoveel zin. Sinds ik ben gestopt om een ideaalbeeld na te streven, heb ik er veel meer plezier in. Ik beweeg omdat mijn lichaam dat nodig heeft. Omdat het me helpt om gezond te blijven. Ik beweeg nu omdat ik dat mijn lichaam gun. Ik ben lief voor mijn lijf en luister naar wat het nodig heeft. Dat is een heel andere insteek dan uit onvrede en grimmig in de fitnesstoestellen te gaan hangen, omdat ik een zichtbaar gespierde buik en lichaam wil hebben. Regelmatig hardlopen, yoga, zwemmen of welke vorm van beweging je ook kiest, zorgt voor een heldere, rustige geest, meer kracht en meer energie. Dat ik er door in vorm blijf, is een fijne bijkomstigheid, maar het is niet mijn hoofddoel. En dit helpt me ook om vormen van sport en beweging te kiezen waar ik plezier in heb. Liefdevolle acceptatie is voor mij de sleutel tot een gezonde geest in een gezond en energiek lichaam.

Lots of Love, Sophia
Reset your health, Rebuild your life