The power of gratitude, turning pain into gain

Dankbaarheid heeft een positieve invloed op de kwaliteit van leven.

Bijna elke dag (ik zeg bijna want ik heb ook wel eens een rotdag) voel ik een diepgewortelde dankbaarheid voor het leven. Ik ben dankbaar dat ik twee keer ben genezen van kanker en voor alles wat ik heb geleerd tijdens en na mijn ziek-zijn. En natuurlijk ben ik super dankbaar dat ik nu anderen kan coachen en ondersteunen die hetzelfde meemaken als ik toen.

Het mooie aan het leven is dat elke ervaring betekenis kan hebben. Ook als die moeilijk en zwaar is. Het is aan jou hoe je daar naar wil kijken. Ik heb altijd geweigerd om mezelf zielig te vinden toen ik ziek was. Met de “arme ik” instelling heb ik niet zo veel. Natuurlijk voelde ik me zwak en ellendig tijdens mijn behandelingen en natuurlijk was het moeilijk om mijn leven weer op de rit te krijgen en om alles wat er was gebeurd te verwerken.

Wat mij vooral op de been hield, was mijn liefde voor het leven. Daarmee wil ik zeggen dat het aan jou is door welke “filter” je het leven wil zien. Als je kiest voor dankbaarheid en liefde, dan wordt het een prachtige leerschool met magische momenten. Daarom neem ik elke dag een moment om mijn zegeningen te tellen. Dankbaar zijn voor de dagelijkse kleine, maar waardevolle momenten is een krachtig iets.

Ook onderzoek heeft uitgewezen dat dankbaarheid een positieve invloed heeft op de kwaliteit van leven. Twee psychologen in de VS schreven een artikel over een experiment dat ze deden. Ze verdeelden een paar honderd mensen in 3 groepen. Alle deelnemers was gevraagd om een dagboek bij te houden. De eerste groep schreef een objectief verslag van de gebeurtenissen van die dag. De tweede groep kreeg de opdracht om elke dag de onplezierige momenten vast te leggen. En de derde groep kreeg de instructie om dagelijks een lijst te maken met de dingen waar ze dankbaar voor waren.

Die oefeningen in dankbaarheid resulteerden bij deze mensen in meer enthousiasme, vastberadenheid, optimisme en energie. Ook ervoeren zij minder stress en depressie en hadden meer bereidheid om anderen te helpen. Ze bewogen meer en boekten sneller vooruitgang bij het halen van hun persoonlijke doelen.

Een van die researchers was Dr. Robert Emmons van de Universtity of California. Hij doet al 10 jaar onderzoek naar dankbaarheid. In zijn optiek zijn degenen die dankbaarheid oefenen creatiever, hebben een sterker immuunsysteem en gaan beter om met tegenslagen. Hij zegt hierover: Als we onze dankbaarheid uiten dan betekent dat niet dat alles in ons leven fantastisch is. Het betekent dat we ons bewust zijn van onze zegeningen.

Waarom probeer je het zelf niet eens. Schrijf bijvoorbeeld voordat je gaat slapen 5 dingen op waar je dankbaar voor bent. Bijvoorbeeld: het was een prachtige zonnige dag, een vriend of vriendin kwam op bezoek, ik had een fijne, productieve werkdag, mijn man heeft heerlijk gekookt, mijn kind doet het goed op school, enzovoorts. Elke dag gebeuren er kleine wondertjes. Daarbij stilstaan zal zeker een lach op je gezicht toveren.

Lots of Love, Sophia

Reset your health, Rebuild your life